logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



makaron z brokułami i sosem anchois

garnek żeliwny garnki żeliwne makaron z brokułami i sosem anchois
  • 400 g makaronu kokardki lub muszelki
  • 500 g brokułów pokrojonych na małe kawałki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 50 g filetów z anchois drobno posiekanych
  • 120 g startego parmezanu
  • sól i pieprz
  1. Brokuły gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Makaron zagotować al dente. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. W żeliwnym garnku podgrzać oliwę i podsmażać na średnim ogniu czosnek przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodać anchois i podsmażać rozgniatając przez kolejne 3 minuty.
  4. Dodać makaron i brokuły. Wymieszać.
  5. Zestawić garnek żeliwny z ognia. Dodać parmezan i mieszać aż się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem i od razu podawać.