Wyszukiwarka
makaron z brokułami i sosem anchois
- 400 g makaronu kokardki lub muszelki
- 500 g brokułów pokrojonych na małe kawałki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 50 g filetów z anchois drobno posiekanych
- 120 g startego parmezanu
- sól i pieprz
- Brokuły gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
- Makaron zagotować al dente. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
- W żeliwnym garnku podgrzać oliwę i podsmażać na średnim ogniu czosnek przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodać anchois i podsmażać rozgniatając przez kolejne 3 minuty.
- Dodać makaron i brokuły. Wymieszać.
- Zestawić garnek żeliwny z ognia. Dodać parmezan i mieszać aż się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem i od razu podawać.